TETETE Teleki Természetismereti és Turisztikai Egyesület
8000, Székesfehérvár, Budai u. 7
Tel.: +36-20-9136224
E-mail: info@tetete.hu
Lev.lista: tetete@mail.datatrans.hu
TIR
Tetete Információs Rendszer
Felhasználói név:

Jelszó:

Hírek
Menü
Képajánló
Még nincsenek szavazatok.
Kinézet
Fejléc színe:
Click Here to Pick up the color
Sötét szín:
Click Here to Pick up the color
Világos szín:
Click Here to Pick up the color

KépekBezár
GyökérFel
EgyesületünkrőlBezár

Teleki Természetismereti és Turisztikai Egyesület története

Az egyesület diákkörként alakult meg 1987. októberében, akkor még természettudományos öntevékeny diákkörként. 31 diák jelentkezett a megye négy középiskolájából. A csoport célját a következőképpen fogalmazták meg: Alapvető természetismereti tudás megszerzése után a megye egy meghatározott területének - Kisgyón környékének - természettudományos felmérése, a megszerzett tudás és anyag segítségével ismeretterjesztő tevékenység folytatása, természetvédelmi és környezetvédelmi problémák felvetése, a modern ember-természet kapcsolat kialakítása.

A csoport az első évtől kezdődően minden hónapban tart iskolai foglalkozást, amikor a kutatási munkákra készülünk fel. 1987 tavaszán három napra mentünk ki az adott területre, felmérni a lehetőségeket. Az igazi, céljaink szerinti tevékenységet a nyári tábor alatt kezdtük meg. Komoly feladatot jelentett a tábor kialakítása is. Nagymértékben támaszkodtunk a szülők segítségére, de a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium is sokat tett a diákkörért. A vizsgálatokhoz szükséges felszerelést az iskola biztosította.

1988. szeptemberében tartottuk az első értékelő gyűlésünket. Ekkora a csoport létszáma 21 főre csökkent. A gyűjtött anyagból és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum anyagából kiállítást rendeztünk.

A táborok célkitűzéseként a következőt fogalmaztuk meg:

"Más hasonló táboroktól eltérően, mi nem különleges, ritka vagy éppen egyedülálló terület élővilágát vizsgáljuk, hanem egy "mindennapos" tájat. A diákok azokat az élőlényeket, azokat a kőzeteket ismerjék meg, amikkel egy-egy kiránduláson találkozhatnak. Nem azt akarjuk, hogy a védett növényeket és állatokat, hanem általában az egész természetet védjék. Ilyen célkitűzésű táborról nem tudunk. A munka sikerétől függően a következő években is szeretnénk folytatni a munkánkat.

A csoportunk 1989 őszén új feladatra vállalkozott. Másodikas gimnazistáknak három napos terepgyakorlati foglalkozásokat szerveztünk. ősszel és tavasszal vittünk ki osztályt, első évben csak egyet. Ekkor már ennek a csoportnak a tevékenységében is érződnek a társadalmi változások. Ennek legfontosabb jele, hogy 1990. szeptember 21-én egyesületté alakultunk át. Ezzel a csoport nagymértékben függetlenedett a névadó gimnáziumtól. Foglalkozásainkat továbbra is a gimnáziumban tartjuk és a terepgyakorlatok többsége is itt valósul meg.

Egyesületünk tevékenysége három program köré szerveződik:

 1. Nyári természetismereti táborokban az érdeklődő diákok számára az életkoruknak és a szünidőnek megfelelő ismeretterjesztő programok szervezése. Ezt a felkészült egyesületi tagok segítségével, az ő továbbképzésük részeként valósítjuk meg. A táborban résztvevők adják az egyesület utánpótlását.
 2. Az iskolai terepgyakorlatok szervezése. Ezeken a kötelező foglalkozásokon az adott osztály valamennyi tanulója részt vesz. Lehetőséget teremt a kevésbé érdeklődő diákokban is a természet-, és környezetvédelem fontosságának és lényegének megértésére.
 3. Évközi foglalkozásokon és nyári táborokban az egyesületi tagok természetismereti és természetvédelmi tudásának és érdeklődésének fejlesztése. Konkrét természetvédelmi tevékenységekben, környezetvédelmi akciókban való részvételre szervezés.

Az egyesület vezetősége

Az egyesület elnöke és a működés fő szervezője Sűdy Péter, biológia-kémia szakos tanár. Az utóbbi néhány évben az iskolai terepgyakorlatok függetlenedtek tőle. Több tanár is átvette az egyesület tantervét. Az egyesület elnökségében több a csoportban évek óta aktívan tevékenykedő fiatal volt tag. Az elnökségi tagság általában azért szűnt meg, mert az illető távolabbi egyetemen kezdte meg tanulmányait, így nem tudott az egyesület életében rendszeresen részt venni. Jelenlegi összetételében négy éve működik.

Az egyesület tagjai

Az egyesület tagjainak - néhány kivételtől eltekintve- gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók, vagy már felsőfokú tanintézet hallgatói. Három olyan felnőtt tag van, akik felnőttként csatlakoztak a csoporthoz. További 5 olyan szakember segíti a munkát, akik a csoportnak középiskolás koruk óta tagjai.

A működés eredményei:

 1. A csoport a fent vázolt hármas működési programjával rangot vívott ki Székesfehérváron. Ismert a nevünk, kikérik véleményünket.
  Probléma: országos fórumokra még nem léptünk ki. Talán idén ez is megvalósul.
 2. Több természetvédelmi pályázaton sikerrel szerepeltünk. Két dolgozatot írtunk Kisgyón környékének természetvédelméről: egyet az általános állapotokról és egyet a havasi cincérek előfordulásáról. Sűdy Péter elnök tájékoztató füzetet írt és jelentett meg Kisgyón környékének természeti értékeiről.
  Cél: további témákat feldolgozni dolgozat formájában.
 3. Stabil, egyre inkább több alkalommal is önműködő csoportok alakultak ki. Az egyetemet végzett tagok közül egyre többen aktív tagjai maradnak az egyesületnek.
  Cél: minél több részben önálló csoportot kell kialakítani, melynek csak összefogója az egyesület
 4. A Kisgyóni természetvédelmi munkákba aktívan bekapcsolódtunk.
  Cél: a természetvédelmi-, és környezetvédelmi akciókban való aktívabb részvétel, a hasonló csoportokkal a kapcsolatok szélesítése.
Kisgyóni ház foglaltságaBezár

A kisgyóni Gyöngyvirág kulcsosház foglaltsága

2024. Július
HKSzCsPSzV
<< >>
A ház 35 férõhelyes. A táblázatban látható, hogy mennyire telített a ház.
Érdeklõdni és szállást foglalni a sudy@tetete.hu címen illetve a 20/9136224-es telefonszámon Sûdy Péternél lehet.
Jelmagyarázat
Foglalt
Tele
A mai nap
Kisgyóni nyári táborBezár

Nyári tábor

Kisgyón

Tábori életkép
A Teleki Természetismereti és Turisztikai Egyesület tizenhatodik alkalommal rendezi meg természetismereti táborát 12 - 16 éves diákok számára a Bakonycsernye melletti Kisgyónban. Egy hetes nyári táborunk ideje alatt megismerkedünk a környék élővilágával, kőzeteivel, sokat játszunk és szórakozunk.

További információ
Kisgyóni kulcsosházBezár

Gyöngyvirág kulcsosház

Kisgyón

A kulcsosáz nyáron
Egyesületünk a Bakony észak-keleti részén Kisgyónban tart fent egy kulcsosházat, mely télen-nyáron a túristák rendelkezésére áll.

Kisgyón

Kisgyón a Bakony-hegység észak-keleti részén egy északi nyílású völgyben található, Bakonycsernye községtől 2,5 km-re. Az egykori bányászfalu a bánya bezárása után elnéptelenedett, a régi bányászlakások felújítva ma a természetbarátok kulcsosházaiként működnek. Körülöttük a bakonyi erdők jellemző bükköseiben és gyertyános tölgyeseiben kirándulva az atalanta lepke, a havasi cincér, az aranypettyes bábrabló példányait csodálhatjuk meg. A házak mögött csörgedező égerfákkal szegélyezett Dültfás-patak az erdő szélén kis tavacskát táplál, tele békákkal és szúnyogokkal. A környék mészkőfelszínébe mélyedő víznyelők, aljukon barlangokat rejtenek. Közülük a legnagyobb ismert az ország harmadik legmélyebb cseppkőbarlangja - az Alba Regia barlang. A környék két nevezetessége az őskövületeket őrző Tűzköves-árok és a vadregényes Burok-völgy, jellegzetes kőzeteivel és élővilágával.

A ház

A Gyöngyvirág Kulcsosház a Kisgyóni Természetbarát Telep legnagyobb háza, amely egész évben üzemel és 35 fő számára nyújt kényelmes szállást. 9 szobájában (2x5 ágyas, 2x3 ágyas, 5x4 ágyas) a fűtés hőtárolós villanykályhákkal történik. Az ágyakon párna és paplan van, ezekhez ágynemű hozható, illetve korlátozott számban az egyesület is tud biztosítani 460 Ft/garnitúra áron. Harmadik megoldásként hálózsák hozható. Az épületben külön női és férfi, hideg-meleg vizes zuhanyzó és mosdó van. A konyha 35 főre felszerelt, gáztűzhellyel és hűtőszekrénnyel, a közös étkező telt ház esetén is kényelmes.
Az épülethez tartozik a – sátorozásra is alkalmas – nagy bekerített udvar, tűzrakó hellyel, vízcsappal, asztalokkal és padokkal. Nagyobb csoport részére közös főzéshez bogrács állvánnyal együtt igényelhető.
A telepen sportpálya, nyilvános kártyás telefon is megtalálható. Szezonban hétvégeken büfé is üzemel. A mobiltelefonok működése esetleges, a térerő gyenge. A teleptől kb. 2 km-re Bakonycsernyén található vasárnap is nyitva tartó élelmiszerbolt, vegyesbolt.

A ház igényelhető:

Levélben: Teleki Természetismereti és Turisztikai Egyesület
Sűdy Péter
Székesfehérvár, Lőcsei u. 27.
8000.

Telefonon: +36-20-913-6224, lehetőleg 18 és 20 óra között
Skypeon: halhozo
E-mail-ben: sudy@tetete.hu

Használati és szállásdíjak:

2007. május 1-től 2007. szeptember 30-ig:
MTSZ tagoknak1
1. és 2. napra 1500 ft/fő/nap3 1200 ft/fő/nap3
3. naptról 1200 ft/fő/nap3 1200 ft/fő/nap3
Az egész ház igénylése esetén2:
1. és 2. napra 45.000 ft3
3. naptól 40.000 ft/nap3

2007.október 1-től 2007. április 30-ig (kivéve a szilveszter)
MTSZ tagoknak1
1. és 2. napra 1800 ft/fő/nap3 1400 ft/fő/nap3
3. naptról 1400 ft/fő/nap3 1200 ft/fő/nap3
Az egész ház igénylése esetén2:
1. és 2. napra 50.000 ft3
3. naptól 40.000 ft/nap3

„Turistaház” felár: 600 Ft/fő vagy 18.000 Ft (ez az ágyneműhuzat és a takarítás költségét jelenti)

2007. december 29-től 2008. január 1-ig 3 éjszakára a házhasználati díj 210.000 Ft.

A ház udvarán a táborozás 300 Ft/fő/nap fenntartási hozzájárulás kifizetésével lehetséges ami magába foglalja a kinti mosdó és zuhanyzó használatát is.

Az árak tájékoztató jellegűek, pontos információkért kérem keressen meg minket!
1 MTSZ tagok: a Magyar Természetbarát Szövetség érvényes igazolványát kell bemutatni a kedvezményhez.
2Egész ház: ebben az esetben másnak a szabad szobákat nem adjuk ki. A házhasználat (éjszakai szállást csak 32 főnek biztosítunk!) ilyenkor 50 főig megengedett.
31 nap házhasználat: vagy nappali rendezvény vagy éjszakai szállásra igénybe veszi a ház szolgáltatásait (konyhahasználat, mosdók és a ház egyéb helyiségeinek, az udvar és az udvari felszerelések használata)

Az igénylés elfogadásakor tájékoztatót és csekket küldünk. A szállást csak a fenntartási hozzájárulás 30 %-ának befizetésével tudjuk véglegesen biztosítani. Az igénylés a szállás igénybevétele előtt 14 napig lemondható, ekkor az előleget – a költségek levonásával – visszafizetjük.

Az érkezés idejét három nappal a szállás elfoglalása előtt pontosítani kell, hogy át tudjuk adni a házat.

<< Becsuk
Foglaltság
ProgramokBezár
Előzetes programinfó
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Üres
Mai nap
Hétvége
Tetete program
Dátum: Leírás: Helyszín: Felelős: Jelentkezés:
Fel
     Le
HírekBezár

JavaScript Calendar Page