TETETE Teleki Természetismereti és Turisztikai Egyesület
8000, Székesfehérvár, Budai u. 7
Tel.: +36-20-9136224
E-mail: info@tetete.hu
Lev.lista: tetete@mail.datatrans.hu
TIR
Tetete Információs Rendszer
Felhasználói név:

Jelszó:

Hírek
Menü
Képajánló
Még nincsenek szavazatok.
Kinézet
Fejléc színe:
Click Here to Pick up the color
Sötét szín:
Click Here to Pick up the color
Világos szín:
Click Here to Pick up the color

KépekBezár
GyökérFel
EgyesületünkrőlBezár

Teleki Természetismereti és Turisztikai Egyesület története

Az egyesület diákkörként alakult meg 1987. októberében, akkor még természettudományos öntevékeny diákkörként. 31 diák jelentkezett a megye négy középiskolájából. A csoport célját a következőképpen fogalmazták meg: Alapvető természetismereti tudás megszerzése után a megye egy meghatározott területének - Kisgyón környékének - természettudományos felmérése, a megszerzett tudás és anyag segítségével ismeretterjesztő tevékenység folytatása, természetvédelmi és környezetvédelmi problémák felvetése, a modern ember-természet kapcsolat kialakítása.

A csoport az első évtől kezdődően minden hónapban tart iskolai foglalkozást, amikor a kutatási munkákra készülünk fel. 1987 tavaszán három napra mentünk ki az adott területre, felmérni a lehetőségeket. Az igazi, céljaink szerinti tevékenységet a nyári tábor alatt kezdtük meg. Komoly feladatot jelentett a tábor kialakítása is. Nagymértékben támaszkodtunk a szülők segítségére, de a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium is sokat tett a diákkörért. A vizsgálatokhoz szükséges felszerelést az iskola biztosította.

1988. szeptemberében tartottuk az első értékelő gyűlésünket. Ekkora a csoport létszáma 21 főre csökkent. A gyűjtött anyagból és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum anyagából kiállítást rendeztünk.

A táborok célkitűzéseként a következőt fogalmaztuk meg:

"Más hasonló táboroktól eltérően, mi nem különleges, ritka vagy éppen egyedülálló terület élővilágát vizsgáljuk, hanem egy "mindennapos" tájat. A diákok azokat az élőlényeket, azokat a kőzeteket ismerjék meg, amikkel egy-egy kiránduláson találkozhatnak. Nem azt akarjuk, hogy a védett növényeket és állatokat, hanem általában az egész természetet védjék. Ilyen célkitűzésű táborról nem tudunk. A munka sikerétől függően a következő években is szeretnénk folytatni a munkánkat.

A csoportunk 1989 őszén új feladatra vállalkozott. Másodikas gimnazistáknak három napos terepgyakorlati foglalkozásokat szerveztünk. ősszel és tavasszal vittünk ki osztályt, első évben csak egyet. Ekkor már ennek a csoportnak a tevékenységében is érződnek a társadalmi változások. Ennek legfontosabb jele, hogy 1990. szeptember 21-én egyesületté alakultunk át. Ezzel a csoport nagymértékben függetlenedett a névadó gimnáziumtól. Foglalkozásainkat továbbra is a gimnáziumban tartjuk és a terepgyakorlatok többsége is itt valósul meg.

Egyesületünk tevékenysége három program köré szerveződik:

 1. Nyári természetismereti táborokban az érdeklődő diákok számára az életkoruknak és a szünidőnek megfelelő ismeretterjesztő programok szervezése. Ezt a felkészült egyesületi tagok segítségével, az ő továbbképzésük részeként valósítjuk meg. A táborban résztvevők adják az egyesület utánpótlását.
 2. Az iskolai terepgyakorlatok szervezése. Ezeken a kötelező foglalkozásokon az adott osztály valamennyi tanulója részt vesz. Lehetőséget teremt a kevésbé érdeklődő diákokban is a természet-, és környezetvédelem fontosságának és lényegének megértésére.
 3. Évközi foglalkozásokon és nyári táborokban az egyesületi tagok természetismereti és természetvédelmi tudásának és érdeklődésének fejlesztése. Konkrét természetvédelmi tevékenységekben, környezetvédelmi akciókban való részvételre szervezés.

Az egyesület vezetősége

Az egyesület elnöke és a működés fő szervezője Sűdy Péter, biológia-kémia szakos tanár. Az utóbbi néhány évben az iskolai terepgyakorlatok függetlenedtek tőle. Több tanár is átvette az egyesület tantervét. Az egyesület elnökségében több a csoportban évek óta aktívan tevékenykedő fiatal volt tag. Az elnökségi tagság általában azért szűnt meg, mert az illető távolabbi egyetemen kezdte meg tanulmányait, így nem tudott az egyesület életében rendszeresen részt venni. Jelenlegi összetételében négy éve működik.

Az egyesület tagjai

Az egyesület tagjainak - néhány kivételtől eltekintve- gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók, vagy már felsőfokú tanintézet hallgatói. Három olyan felnőtt tag van, akik felnőttként csatlakoztak a csoporthoz. További 5 olyan szakember segíti a munkát, akik a csoportnak középiskolás koruk óta tagjai.

A működés eredményei:

 1. A csoport a fent vázolt hármas működési programjával rangot vívott ki Székesfehérváron. Ismert a nevünk, kikérik véleményünket.
  Probléma: országos fórumokra még nem léptünk ki. Talán idén ez is megvalósul.
 2. Több természetvédelmi pályázaton sikerrel szerepeltünk. Két dolgozatot írtunk Kisgyón környékének természetvédelméről: egyet az általános állapotokról és egyet a havasi cincérek előfordulásáról. Sűdy Péter elnök tájékoztató füzetet írt és jelentett meg Kisgyón környékének természeti értékeiről.
  Cél: további témákat feldolgozni dolgozat formájában.
 3. Stabil, egyre inkább több alkalommal is önműködő csoportok alakultak ki. Az egyetemet végzett tagok közül egyre többen aktív tagjai maradnak az egyesületnek.
  Cél: minél több részben önálló csoportot kell kialakítani, melynek csak összefogója az egyesület
 4. A Kisgyóni természetvédelmi munkákba aktívan bekapcsolódtunk.
  Cél: a természetvédelmi-, és környezetvédelmi akciókban való aktívabb részvétel, a hasonló csoportokkal a kapcsolatok szélesítése.
Kisgyóni ház foglaltságaBezár

A kisgyóni Gyöngyvirág kulcsosház foglaltsága

2024. Július
HKSzCsPSzV
<< >>
A ház 35 férõhelyes. A táblázatban látható, hogy mennyire telített a ház.
Érdeklõdni és szállást foglalni a sudy@tetete.hu címen illetve a 20/9136224-es telefonszámon Sûdy Péternél lehet.
Jelmagyarázat
Foglalt
Tele
A mai nap
Kisgyóni nyári táborBezár

Nyári tábor

Kisgyón

Tábori életkép
A Teleki Természetismereti és Turisztikai Egyesület tizenhatodik alkalommal rendezi meg természetismereti táborát 12 - 16 éves diákok számára a Bakonycsernye melletti Kisgyónban. Egy hetes nyári táborunk ideje alatt megismerkedünk a környék élővilágával, kőzeteivel, sokat játszunk és szórakozunk.

További információ
Kisgyóni kulcsosházBezár

Gyöngyvirág kulcsosház

Kisgyón

A kulcsosáz nyáron
Egyesületünk a Bakony észak-keleti részén Kisgyónban tart fent egy kulcsosházat, mely télen-nyáron a túristák rendelkezésére áll.

Bővebben >>
Foglaltság
ProgramokBezár
Előzetes programinfó
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Üres
Mai nap
Hétvége
Tetete program
Dátum: Leírás: Helyszín: Felelős: Jelentkezés:
Fel
     Le
HírekBezár

JavaScript Calendar Page